عید غدیر خم که یکی از بزرگترین اعیاد مسلمانان، به ویژه شیعیان، است، در سال ۱۴۰۴ هجری شمسی برابر با پنجشنبه، ۲۹ خرداد ۱۴۰۴ خواهد بود که مطابق با ۱۸ ذیالحجه ۱۴۴۶ هجری قمری و ۱۴ ژوئن ۲۰۲۶ میلادی است.
عید غدیر خم یکی از مهمترین اعیاد در فرهنگ اسلامی و به ویژه برای شیعیان به شمار میآید. این روز یادآور حادثه تاریخی غدیر خم است که در آن پیامبر اسلام (ص) به دستور خداوند حضرت علی (ع) را به عنوان جانشین و ولی مؤمنان معرفی کردند. واقعه غدیر و عید گرفتن آن در جامعه شیعه به عنوان روز امامت و ولایت شناخته میشود و ارزش ویژهای دارد.
واقعه غدیر خم و معرفی حضرت علی (ع)
در سال دهم هجری قمری، هنگامی که پیامبر اکرم (ص) از مراسم حج بازمیگشتند، در محلی به نام غدیر خم، جمعیتی عظیم از مسلمانان را گرد هم آوردند و در خطبهای، به امر خداوند، حضرت علی (ع) را به عنوان جانشین خود معرفی کردند. پیامبر اسلام (ص) در میان مسلمانان با جمله «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَهذا عَلِيٌّ مَوْلاهُ» (هرکس من مولای او هستم، علی نیز مولای اوست) حضرت علی (ع) را ولی و پیشوای بعد از خود معرفی کردند.
این رویداد به عنوان نقطه عطفی در تاریخ اسلام شناخته میشود و با توجه به اهمیت آن، روز غدیر به عنوان عید رسمی در فرهنگ شیعه پذیرفته شده و هر ساله گرامی داشته میشود.
اهمیت عید غدیر در فرهنگ شیعه
عید غدیر برای شیعیان اهمیت ویژهای دارد، زیرا این روز یادآور تثبیت ولایت و امامت در اسلام است و به نوعی نشاندهنده تداوم رسالت پیامبر اسلام (ص) از طریق اهل بیت (ع) محسوب میشود. شیعیان بر این باورند که ولایت حضرت علی (ع) و سپس دیگر امامان، ادامهدهنده راه پیامبر (ص) است و برای هدایت جامعه و حفظ ارزشهای اسلامی نقش اساسی دارد.
راههای گرامیداشت عید غدیر
عید غدیر با برگزاری مراسمهای جشن و شادی در میان مسلمانان و بهویژه شیعیان گرامی داشته میشود. در این روز، شیعیان با برپایی مجالس، سخنرانیها، و شعرخوانیها یاد و خاطره این واقعه را زنده نگه میدارند. از دیگر سنتهای این روز، دیدار از خویشاوندان، کمک به نیازمندان، و توزیع غذا و شیرینی است. بسیاری از مسلمانان در این روز به تبریک گفتن به یکدیگر، دادن هدیه، و تجدید عهد با ولایت میپردازند.
ابعاد اجتماعی و معنوی عید غدیر
عید غدیر تنها یک مناسبت مذهبی نیست، بلکه دارای ابعاد اجتماعی و معنوی عمیقی نیز هست. این روز به مسلمانان یادآوری میکند که بر اساس آموزههای پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت (ع)، اتحاد و ولایتپذیری از ارزشهای اساسی جامعه اسلامی هستند. همچنین غدیر، الگویی برای عدالتطلبی و پیروی از امامان معصوم در زندگی اجتماعی و فردی محسوب میشود.